dinsdag 18 februari 2014

De aanschaf van een kitten

Je hebt besloten een kitten in huis te nemen, zo’n klein, jong, pluizig miauwertje! En een nieuw huisdier, vraagt natuurlijk wat research over hoe je je nieuwe lieveling het beste kan verzorgen. Dierenleven geeft je graag wat informatie over waar je op moet letten bij de aanschaf van een kitten!


Waar koop je je kitten?
Het ligt maar net aan je voorkeur wat voor kat je zoekt. Wil je een raskat, dan ben je al snel gebonden aan een fokker met vaak erg lange wachttijden.
Maakt je niet zo veel uit of het nou ras is of niet, dan vind je al snel advertenties op internet of in de krant. Vaak met de kop ‘Gratis op te halen!’ zodat ze snel van hun kleintjes af zijn.
Maar denk ook eens aan het dierenasiel, zeker in het kittenseizoen (begint rond april en duurt tot ongeveer september) zit het asiel bomvol met kittens, waarvan soms de moeder ook aanwezig is.

Let er wel op, dat als je je kitten bij een particulier (of broodfokker) vandaan haalt, dat je vaak duurder uit bent dan bij het asiel. Even een simpel rekensommetje:

Asiel
Particulier
Aanschaf
€150
€25
Inenten
€0
€100
Ontwormen
€0
€5
Ontvlooien
€0
€5
Castreren
€0
€60 – 150 (kater is goedkoper)
Chippen
€0
€35
Totaal
€150
€230 - €320

Waarom dat dit grote prijsverschil? Bij het asiel zit alles inbegrepen, de eventuele herhalings entingen worden vaak vergoed door het asiel. Ook mag je, als het kitten de juiste leeftijd heeft bereikt, een afspraak maken bij de dierenarts om hem of haar te laten castreren. En natuurlijk zijn ze netjes ontvlooid, ontwormd en gechipt. Dit alles voor €150 terwijl je dit bij een particulier zelf allemaal moet betalen. Dus zelfs als het kitten gratis is, ben je zeker niet goedkoper uit.

Mocht het kitten ziek zijn of worden, wat in het asiel gebeurt kan zijn, dan wordt dit ook keurig vergoed. Mocht je een ziek kitten kopen bij een particulier, is dat voor jouw eigen rekening.

Waar let je op bij de koop?
Zeker bij particulieren moet je goed uitkijken met wat je koopt. Vaak zijn de kittens te jong of kan je zelfs te maken krijgen met een broodfokker. Even op een rijtje wat zeker in orde zou moeten zijn bij de koop:
-          De oren, ogen, neus en vacht moeten allemaal schoon zijn. Het kitten moet en alerte indruk maken, met heldere en glanzende ogen en de neus hoort droog te zijn. Heeft het kitten een loopneus, of smurrie in de ogen, dan kan dit een teken zijn van (beginnende) niesziekte.
-          Daarnaast hoort het kitten op een goed gewicht te zitten. Bij een te laag gewicht kan er ook nog niet geënt, ontwormd of ontvlooid worden.
-          Het kitten is voldoende ingeënt, natuurlijk inclusief paspoortje of vaccinatieboekje.
-          Het kitten is bij de koop netjes gechipt en deze is ook al geregistreerd, het chipnummer staat vermeld in het paspoortje of vaccinatieboekje.
-          Het kitten is voldoende ontwormd en ontvlooid. Kijk daarom goed in het vachtje, of er geen vlooien aanwezig zijn en voel even aan het buikje of deze niet bol en strak gespannen is. Dit kan duiden op een ernstige wormbesmetting.
-          Vraag bij een fokker van raskatten of de ouderdieren aanwezig zijn en of zij getest zijn op erfelijke afwijkingen. En vraag natuurlijk dan ook om de uitslagen.
-          Let er op dat het kitten oud genoeg is, 12 – 16 weken is een mooie leeftijd.


Om het kitten van een goede socialisatie te laten genieten, laten we het kitten tot 12 – 16 weken bij de moeder en broertjes en zusjes zitten.  Toch kan het soms verstandig zijn om het kitten iets eerder weg te halen, maar dat hangt af van de situatie waar het kitten in terecht gaat komen en hoe de situatie bij de moeder is.
Verder is het verstandig om het kitten thuis bij een reeds sociale volwassen kat te plaatsen, of samen met een ander kitten op te laten groeien. Dit ook weer om zijn of haar sociale skills te kunnen blijven oefenen.
Volgens de wet mogen kittens vanaf zeven weken van hun moeder worden gescheiden, maar is absoluut geen goede keuze.Geen opmerkingen:

Een reactie posten