maandag 3 februari 2014

De bonte maki (Varecia variegata)

De bonte maki, bonte vari of zwart-witte vari’s zijn schattige zwart witte half aapjes. In veel dierentuinen zijn deze dieren te bewonderen en op de Indri na zijn deze maki’s de grootste halfapen.Taxonomie
Rijk:                Animalia (dieren)
Stam:              Chordata (chordadieren)
Klasse:            Mammalia (zoogdieren)
Orde:               Primates (primaten)
Familie:            Lemuridae (maki’s)
Geslacht:          Varecia (bonte maki’s)Lemuridae is de familie echte lemuren of maki’s. Deze dieren komen alleen op Madagascar en nabij gelegen eilanden voor. Tot deze familie vallen ook de halfapen, waaronder de bekende ringstaart maki’s of de bonte maki.
Lemuren zijn vernoemd naar de Romeinse lemures, wat geesten zijn die van de doden die ’s nachts schreeuwen. De geluiden van de lemuren deden de eerste onderzoekers van Madagascar aan de lemures denken.

Lichaamsbouw
De bonte vari kan 51 – 60 centimeter groot worden met een gewicht van 3,2 – 4,5 kilogram. Daarbij komt nog eens de staart van 56 – 65 centimeter lang.
De vacht is dik en zacht. Er loopt een dikke kraag in de nek en om het gezicht, waar ook de oren bedekt worden. In he gezicht wordt de vacht korter.
De staart, het gezicht, de schouders, borst, flanken en poten zijn zwart gekleurd. De rest van het lichaam is wit gekleurd. Het zwart verschilt per individu.


Leefomgeving en gedrag
De vari leeft in de regenwouden op Madagascar, voornamelijk in het Noordoosten en Oosten. De halfaapjes leven in een gemengde groep van twee tot twintig dieren. Het is een goede klimmer en is vooral in de bomen te vinden. Alleen in de schemering en in de vroege nacht is deze halfaap actief. In de vroege ochtend wordt er vaak genoten van de zon, waar ze met hun gezichten naar de zon toe liggen.
In de avond laten de maki’s een luid geroep horen wat op een paar kilometer afstand nog te horen is.

De maki voedt zich met zachte vruchten, bladeren, schors, insecten, kleine gewervelden en eieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten