vrijdag 14 februari 2014

Bont

Je kan er de laatste jaren niet meer om heen; bont. Nog steeds gebruiken veel kledingmerken bont als kraag, gehele jas of afwerking. Maar zelfs schoenenmerken gebruiken bont voor de binnenkant van de schoen. Anno 2014 zijn er genoeg alternatieven, maar toch blijven mensen teruggrijpen naar het echte bont. Zeker de bontkragen op jassen zijn zeer populair onder de jongeren.
In dit artikel komt alles over bont aan bod, waarom je beter geen bont kunt dragen, hoe komt het bij de kleding fabrikant terecht en hoe herken je het als consument?Wat is bont?
²Bont (het; o; meervoud: bonten)
1.      Zachtharig, bewerkt dierenvel: een jas met bont gevoerd

Aldus Van Dale. Het is dus dierenhuid met het vacht of pels er aan. Het wordt veel gebruikt in kleding, tassen, schoenen en dekbedden.
Vaak worden de dieren die ze hier voor graag gebruiken gefokt en gedood in speciale fokkerijen, veelal zijn dit wilde dieren. Maar er zijn ook wilde dieren die worden gevangen door een wildklem in de jacht.


Welke dieren worden voor bont gebruikt?
Niet alleen de bekende vossen en wasbeerhonden worden gebruikt voor bont, maar ook chinchilla’s, honden, katten, coyotes, konijnen, muskusratten, nertsen en zeehonden.

Je leest het goed ja, honden en katten.
Aziatische landen fokken veel honden en katten voor hun vacht. Bont voor Dieren ontdekte in 2002 door een DNA onderzoek dat er ook hondenbont in de Nederlandse winkels werden verkocht. Gelukkig is er in 2008 een verbod gekomen in Europa voor honden- en kattenbont. Ook hebben de Verenigde Staten dit verbod ingevoerd.

Waarom geen bont?
Bont wordt vaak op een dieronvriendelijke manier verkregen, de fokdieren worden in kleine kooien opgesloten waar de dieren al verwondingen oplopen. Door de kleine kooien hebben ze weinig bewegingsvrijheid en vervelen ze zich snel. Hierdoor gaan veel dieren zichzelf kapot bijten.
Maar er worden natuurlijk ook dieren gevangen met een wildklem. Als er een dier wordt gevangen scheuren de pezen en spieren stuk door de klap. Deze dieren verliezen vaak een poot of staart bij hun vlucht, of ze bijten hun eigen tanden kapot op het metaal van de klem. Daarbij is het soms dagen wachten voordat de jager de klem komt controleren en het dier dood maakt. Maar er worden ook regelmatig dieren ‘per ongeluk’ gevangen. Een klem kan natuurlijk niet zien of het een coyote is, of een eland.

Daarbij zijn er genoeg alternatieven, we leven immers in de 21ste eeuw. Er is genoeg nepbont op de markt, waar geen dieren voor zijn gestorven en hebben geleden.

Wasbeerhond

Hoe herken je echt bont?
Echt bont is gemakkelijk te herkennen, als je tenminste weet waar je op moet letten. Er zijn verschillende tests die de echtheid (of juist niet) vast kunnen stellen.

De onderwol test
Onderwol is de vacht die het dier in koude temperaturen goed warm kan houden. Dit zicht dicht op de huid en is wat dikker.
Bij het wat langere bont kan je de vacht wat opzij duwen, als het echt bont is zie je vaak de onderwol tevoorschijn komen.

De leder test
Zoals eerder in dit artikel is beschreven wordt er bij bont ook een stuk vel meegenomen, oftewel leer. Als je het bont wat opzij duwt zou je dus een stuk leer moeten kunnen zien waar de haartjes in zitten. Zo niet, dan zou je duidelijke stiksel moeten kunnen zien waar de nep-bont aan is geweven.

De blaas test
Echt bont is fijn en licht van structuur, bij een klein beetje wind zullen de haartjes bij echt bont al heen en weer gaan.  Waarbij nep-bont de haartjes wat zwaarder en steviger is, dus minder snel beweegt.
Als je in het bont blaast zul je ook zien dat bij echt bont de vacht net zo uit elkaar valt als bij je eigen huisdier, bij het nepbont zal dit veel minder ‘mooi’ uit elkaar vallen.

De brand test
Niet veel winkeliers zullen blij zijn als je deze test ten uitvoer brengt in hun winkel. Maar als je een haartje eraf plukt en deze verbrand, dan zal dat bij echt bont net zoals jouw eigen haar verschroeien, inclusief dezelfde geur.

Het nep bont zal eerder smelten, net als plastic waarbij er een bolletje op het haartje vormt. Ook zal nep bont meer plasticachtig ruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten