dinsdag 24 december 2013

Opvallende vogels

Ik heb een lijst van vogels opgesteld die naar mijn idee erg opvallend zijn. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook in voeding, paren- en broeden, voedsel en gedrag.


Kookaburra (Dacelo novaeguinnae)
De kookaburra is de grootste ijsvogel soort die er op Aarde rond vliegt. In het Engels word deze vogel ook wel de Laughing Kookaburra genoemd, en dat is niet voor niets. Het geluid wat deze vogel maakt lijkt namelijk sterk op de lach van een mens!

 Helmkasuaris (Casuarius casuarius)
Deze ontzettend grote loopvogel wordt beschouwd als de gevaarlijkste vogel ter wereld. Voor de helm hoef je echter niet bang te zijn. De helm gebruikt hij om takjes en blaadjes uit zijn ogen te houden. Kijk eerst eens naar beneden, want de 10cm lange klauwen kunnen je lelijk verwonden!
Deze vogel is tevens direkte familie van de kiwi.

Dubbele neushoornvogel (Buceros bicornis)
Deze neushoornvogel is één van de grootste neushoornvogels. Hoewel alle neushoornvogels opvallend zijn, springt deze er uit door de dubbele hoorn. In het gehemelte van de snavel zit een spleetje wat naar de dubbele hoorn leidt. Hierdoor wordt het geluid wat zij maken extra versterkt, zo kunnen partners elkaar makkelijker terug vinden in de dichte tropische bossen. Het geluid wat zij maken heet blaffen.
Verder heeft deze vogel een opmerkelijke manier van voortplanting. De partners zoeken een geschikte boomholte uit waar zij het nest in maken. Als de vrouw (bijna) klaar is om de eieren te leggen sluit ze zichzelf op in de boomholte. Het gat wordt dicht gemaakt met modder, leem, klei, net zo ver tot er een klein kiertje in zit om het voedsel kan worden door gegeven. De vrouw broedt haar eieren uit en zodra de jongen groot en sterk genoeg is breekt zij weer uit.
Wat nog meer op valt aan de neushoornvogel is dat zij niet drinken. De snavel is simpelweg te groot om normaal water te kunnen benuttigen. Vocht halen zij uit hun voedsel.

Bijkolibrie (Mellisuga helenae)
Kolibries zijn klein, heel klein. Maar deze kolibrie is de allerkleinste onder de kolibries. Dit is zelfs de kleinste vogel ter wereld. Hij wordt niet groter dan 5 a 6 cm. Het vrouwtje weegt ongeveer 2 gram, het mannetje 1,5 gram.
Deze vogel slaat ontzettend snel met zijn vleugels, wel 15 tot 80 keer per minuut. Ook leggen kolibries relatief erg grote eieren. Het eitje weegt maar 0,2 gram. Dit is te vergelijken alsof een mens een baby van 8 kilo zou krijgen.

Kraanvogels (Gruidae)
Eigenlijk had ik één kraanvogel soort willen beschrijven, maar ze zijn allemaal even bijzonder naar mijn idee. De kraanvogel bekend om zijn beroemde dansen. Het dansen doet hij om een geschikte partner te vinden, ter voorbereiding van de paring of om de onderlinge band te verstevigen. Als je ooit zo een dans hebt gezien, kan je er alleen maar mee eens zijn dat dit majestueuze vogels zijn.

Eider (Somateria mollissima)
In Nederland vinden we ook opvallende exemplaren, dit  maal een eend. Deze eend valt voornamelijk op door zijn hoofd en snavel. Maar ook het verenkleed kan adembenemend zijn.
In vlucht kan deze eend een snelheid halen van wel 113 km/u.

Australische boshoen (Alectura lathami)
Deze vogel is niet zo een opvallende verschijning, maar zij broedt op een heel opvallende manier. Het mannetje maakt een nestheuvel door aarde en bladeren bij elkaar te harken. Door rotting word de heuvel warmer. De taak van de man is om de heuvel op 33° C te houden. Dit doet hij door regelmatig zijn kop in de heuvel te steken om het te controleren, vervolgens zal hij meer gaan ventileren, of juist meer materiaal toevoegen.
Eind mei legt het vrouwtje haar eieren in de heuvel waarna ze na bijna drie maanden uitkomen, wat ongebruikelijk lang is. Na drie uur kunnen de jongen al vliegen en zullen dan helemaal voor zichzelf gaan zorgen.


Jan van Gent (Morus bassanus of Sula bassana)
Velen zijn verliefd op de Jan van Gent. Beroemd en bemind om zijn prachtige verenkleed. De vogel is geheel wit, met zwarte vleugels en een zacht gele kop die geleidelijk weer wit wordt. De snavel is licht blauw. Jonge Jan van Genten hebben nog geen mooie kleuren, maar zijn zwart- grijsachtig en lijken dan erg op een aalscholver.

Dolksteekduif (Gallicolumba luzonica)
De dolksteekduif heeft zijn naam te danken aan, jawel, een rood/oranje vlek op zijn borst wat lijkt op een dolksteek. Toevallig is het ook een duivensoort. Deze vogel komt alleen voor in de Filipijnen en kent nog drie ondersoorten.

Zadelbekooievaar (Ephippiorhynchus senegalensis)
De zadelbekooievaar is met zijn snavel een van de gekleurste ooievaars. Het opvallenste is natuurlijk de snavel. Deze vogels kunnen wel 140cm worden, de vrouwen blijven zeker 10cm kleiner. In tegenstelling tot andere ooievaars trekken deze ooievaars niet. Ze leven paargewijs en nestelen in bomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten