maandag 10 februari 2014

De goudvis

Oke, de titel klinkt alsof ik mijn allereerste werkstuk van de lagere school ga maken, maar ik beloof jullie dat dit een stuk beter wordt.

Zeg nou eens eerlijk; wie heeft er nog nooit een goudvis in een kom gehouden? Gezellig op je slaapkamertje, of nu nog steeds naast de televisie op de kast. Maar misschien zwemmen er wel een aantal gezellig in een vijver buiten. Dit is een enorm verschil van honderden liters en toch zeggen dierenwinkels dat dit allebei een goede huisvesting zal zijn.
In dit artikel gaan we die stelling eens wat nader bekijken.Soorten goudvissen
Er zijn ontzettend veel verschillende types goudvissen te koop. Het zijn niet allemaal oranje vissen, maar kunnen ook wit, zwart of wildkleurig zijn, of een combinatie daarvan. Verder maken we een onderscheid tussen goudvissen en sluierstaarten.
Verder worden deze vissen nog onderverdeeld in allerlei kweekvormen, zoals de blaasoog, moor, red kap en butterfly. Veel kweekvormen kunnen het zwemmen lastiger of zelfs onmogelijk maken, of het lichaam kwetsbaar maakt voor verwondingen.

Goudvis, moor
Een goudvis groeit naar de bak
Het grote verkopers praatje van de meeste dierenwinkels. En eigenlijk kan je wel stellen dat dit waar is. Maar alleen aan de buitenkant. Omdat de vis geen ruimte meer heeft om te groeien, zal het lichaam ook stoppen om te groeien. He is alleen wel zo dat alles aan de binnenkant gewoon door blijft groeien. Dit kan je ook aan de buitenkant zien voor een oplettend oog, de vis vergroeid en als er niet op tijd iets aan wordt gedaan overlijd de vis er aan.

Als je je bedenkt dat de grootste goudvis ooit gemeten 47,4 centimeter is geworden, dan is een kommetje wel heel erg klein. Een aquarium van twee meter komt dan al meer in de buurt. Als de goudvis in een groot genoeg water wordt gehouden en goed wordt verzorgt kan deze vissoort wel 15 tot 28 jaar oud worden. De meeste vissen in een kommetje halen de 5 jaar nog niet eens.


Vissenkom, aquarium of vijver?
Ik hoop dat ik hierboven wel aardig heb uitgelegd dat een vissenkom veel te klein is. Daarbij zijn er nog veel meer redenen waarom een vissenkom niet geschikt is voor vissen, maar daar ga ik nu niet verder op in.
Een aquarium komt al veel meer in de buurt, maar er bestaan aquaria van tien liter, maar ook van 700 liter. Dat is nog al een aardig verschil. Een vuistregel in de aquarium houderij is per centimeter vis, één liter water. Dat betekend als je een visje koopt van vijf centimter, dat een bakje van vijf liter genoeg zou zijn. En dan bedenken we nu dat een goudvis gemiddeld ruim twintig centimter wordt.  Daarbij zijn goudvissen echte groepsdiertjes en zitten het liefst met zes of meer soortgenoten, maar minimaal met z’n tweeën. Dan kom je dus op een erg groot aquarium uit.


Een vijver is daarom misschien een betere optie. Goudvissen kunnen makkelijk in ons klimaat overleven. De vijver moet dan zo diep worden gemaakt dat ie ’s winters niet helemaal dicht vriest, zodat de vissen daar in kunnen overwinteren.


Wil je meer weten over het goed verzorgen van je goudvis?  Op het aquaforum zijn er genoeg mensen aanwezig die heel veel ervaring hebben met goudvissen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten