vrijdag 21 februari 2014

Giftige etenswaren voor de hond

Een stukje kaas, een plakje worst, het overgebleven gehakt. Heerlijk vind onze trouwe viervoeter het! Met grote dankbare ogen eet hij zijn hapje gulzig op. Zelfs het extra brokje wat hij als tussendoortje krijgt vind hij niet te min.
We geven onze hond graag af en toe wat lekkers om hem te verwennen. Goed is het niet, maar ja wij eten ook wel eens wat lekkers toch? Maar kan het tussendoortje ook echt kwaad? Ik heb alle etenswaren op een rijtje gezet wat je absoluut niét aan de hond moet geven. En om dit rijtje compleet te maken, ook even een uitleg erbij waarom dat niet mag.
Heeft je hond toch per ongeluk één van onderstaande producten gegeten, of verdenk je hem er van? Neem dan direct contact op met de dierenarts!


Zuivelproducten
Magere yoghurt schijnt goed te zijn bij maag- en darmklachten. En dat zou ook zomaar kunnen door de probiotica die er in zitten. Maar let wel goed op met alle zuivelproducten, want de lactose die erin zit kan erg laxerend werken. En dan heeft het dus totaal het tegenover gesteld effect. Zeker bij pups en oudere honden is dit erg gevaarlijk. Door de diarree raken ze snel uitgedroogd.

Rozijnen en druiven
Wat er nu zo giftig is aan dit voedsel is nog geheel onbekend. Het is wel bekend dat druiven en rozijnen voor heftige vergiftingsverschijnselen kan zorgen waarbij er acute nierfalen kunnen optreden.

Alcohol houdende producten
Moet ik dit echt uitleggen?

Walnoten, macadamia noten en pinda’s
Geen van alle noten zijn goed voor de hond, en moeten eigenlijk worden vermeden.  Door het hoge fosfor gehalte worden er snel nier- en blaasstenen gevormd.
Bij walnoten is voornamelijk een schimmel de oorzaak die het ziektebeeld kunnen vormen. Macadamia noten zijn ook geen pretje, slechts 6 noten kunnen de hond al ziek maken.

Uien
Door het sulfoxide en disulfide wat uien bevatten kunnen de rode bloedcellen van de hond worden vernietigd. Uiteindelijk kan dit leiden tot bloedarmoede.
Een kleine hoeveelheid kan niet zo heel veel kwaad. Maar beter is het natuurlijk om dit gewoon te vermijden.


Champignons
Er zijn soorten champignons die voor een shock kunnen zorgen met als dood tot gevolgd. De gevolgen zijn verschillend per soort champignon, mijn tip. Gewoon niet geven of laten opeten. Just in case..

Cafeïne
Heel eigenlijk is een lekker bakkie leut ook niet zo heel goed voor mensen, voor honden kan het puur vergif zijn. De hond wordt er hyperactief van, krijgt er een onregelmatige hartslag van en krijgt ver vergiftigingsverschijnselen van. Bakkie koffie maar even ergens hoog neerzetten als je weg loopt dus.

Varkensvlees
Ja, dat plakje ham is héél erg lekker. En omdat het bijna over de datum is zou je het eigenlijk weg moeten gooien. Zonde toch? Kan je het net zo goed aan de hond geven.
Toch niet meer doen! Al het varkensvlees kan giftig zijn voor honden. Het varken zou namelijk het Aujenzki virus bij zich kunnen dragen. In rauw vlees is dit virus erg gevaarlijk.
Mocht je echt graag varkensvlees willen geven, zorg dan dat het goed gekookt is, dat dood het virus. Invriezen werkt niet. Bij de Nederlandse varkens komt dit virus niet voor, maar veel varkensvlees wordt geïmporteerd uit het buitenland.

Zout
Moet je je hond laten overgeven? Even wat zout achterop de tong strooien en daar gaat ie! Ja inderdaad, maar dit komt waarschijnlijk door vergiftiging van het zout. Beter dus even naar de dierenarts voor een braakpilletje- of spuitje.
1,9 gram zout per kg lichaamsgewicht zou een hond al ziek kunnen maken.
3,7 gram zout per kg lichaamsgewicht kan al dodelijk zijn voor de hond.

Pitten van appels
In de pitten van appels kan er blauwzuur zitten. Als de hond de pit door bijt komt er een lichtblauwe vloeistof vrij wat het blauwzuur is. Een gewoon stukje appel kan geen kwaad, dat kan gerust worden gegeven. Maar het klokhuis kan je beter gewoon weggooien.

Kauwgum
Pakje kauwgum in je tas laten zitten? Dat vind de hond natuurlijk wel lekker! Ontdek je dat hij er wat van heeft gegeten? Gelijk even checken of er xylitol in zin. Bij een hoge concentratie xylitol heeft er verlaging van de bloedglucosespiegel als gevolg, wat dodelijk kan zijn. Een hoge concentratie betekend meer dan 100mg per kg lichaamsgewicht.

Chocolade
Heeeeeeerlijk dat stukje chocolade, en als je een stukje laat vallen is de hond er natuurlijk als de kippen bij! Wat je dan ook doet, zorg er absoluut voor dat je hond dit stukje nooit te pakken krijgt.
In chocolade zit namelijk theobromine wat bij honden de hartslag doet versnellen en/of regelmatig doet kloppen en zelfs tot een hartstilstand  kan leiden.
Theobromine zit in de cacao van de chocolade. Dus hoe meer cacao er in zit, des te gevaarlijker voor de hond. Kleinere honden kunnen minder chocolade aan dan grotere honden. Een pure chocoladereep van 200 gram kan al genoeg zijn om een Labrador Retriever te doden.
Op http://ngm.nationalgeographic.com/2007/10/pets/chocolate-chart-interactive vind je een tabel met de hoeveelheden die gevaarlijk zijn.


Avocado

In avocado zit de stof persine. Voor mensen is er niks aan de hand, maar honden kunnen er van aan de diarree gaan en gaan overgeven. Verder kunnen er binnen 24 tot 48 uur hartfalen ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten