zaterdag 11 januari 2014

Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo)

De koning in het dierenrijk, groot, imposant, sociaal en een kat. Allemaal woorden die deze prachtige katachtige omschrijven. Bekend om zijn kracht, de prachtige manen en de sociale levensstijl. Wat maakt de leeuw nu zo bijzonder, en wat verschilt de Afrikaanse leeuw nu van de andere leeuwen?


Taxonomie
Rijk:                 Animalia (Dieren)
Stam:               Chordata (Chordadieren)
Klasse:             Mammalia (Zoogdieren)
Orde:               Carnivora (Roofdieren)
Familie:            Felidae (Katachtigen)
Geslacht:          Panthera (Grote katten)
Soort:               Panthera leo (Leeuw)

De Afrikaanse leeuw is dus eigenlijk een ondersoort van de leeuw, deze ondersoort noemen we ook leo. Een ander ondersoort is de Perzische leeuw of de Aziatische leeuw (Panthera leo persica).
De Afrikaanse leeuw kan nog worden opgesplitst in de Berberleeuw en de Kaapse leeuw (Panthera leo melanochaita). Beide soorten zijn in het wilt uitgestorven. In sommige dierentuinen (zoals Port Lympne Zoo) zijn er vermoedelijk Berberleeuwen ontdekt.
Onder het geslacht Panthera vallen onder andere ook tijgers, jaguars en luipaarden.

Lichaamsbouw
De Afrikaanse leeuw is één van de grootste katachtigen die er rondloopt op Aarde, alleen de tijger is nog groter. De leeuw kan wel een schouderhoogte halen van 100 – 128 cm  en met een gewicht van  100 – 182 kg.
Anatomisch gezien lijken de leeuw en de tijger ontzettend op elkaar. Enkel de vacht, leefomgeving en manier van leven is anders.

De leeuw heeft een zandgele of asgrijze vacht, wat kan variëren van bijna wit tot okerbruin. Aan het eind van de staart dragen leeuwen een donker kwastje.
Over de vacht liggen vage vlekken, wat bij welpen goed zichtbaar is. Naarmate de welp ouder wordt, vervagen de vlekken.
De katers beginnen in hun pubertijd manen te ontwikkelen. Deze groeien uit tot zwarte, bruine of gele imposante manen, wat over de kop, schouders en hals groeit.

De Afrikaanse leeuw is iets groter dan de Perzische leeuw en hebben ook grotere manen. De Afrikaanse leeuw is in Nederland te bezichtigen in het safaripark Beekse Bergen.

Leeuwin met haar welpen
Foto: Suzanne de Jong

Leefomgeving en gedrag
En nu komen we bij een zeer bijzonder punt; hun levenswijze. De leeuw is namelijk de enige katachtige die in sociaal verband leeft. Meestal leven leeuwen in harem-verband. Eén of twee (met een maximum van acht) mannetjes met gemiddel vijf vrouwtjes (variërend van twee tot twintig).  Daarbij leven nog de welpen en onvolwassen leeuwen.
De vrouwen blijven over het algemeen altijd bij dezelfde groep. De mannen blijven vaak maar drie of vier jaar bij dezelfde groep. Als mannen niet in een groep thuis horen leiden zij een zwervend bestaan, alleen, of met andere mannetjes.

Wat we vaak ook in dierentuinen zien, is dat leeuwen erg lui zijn. En dat klopt, de leeuw slaapt of rust ongeveer twintig uur per dag. Leeuwen zijn enkel actief om te gaan jagen.
Ze jagen op prooien tussen de 50 en 300 kg. Als er te lang niets in de buurt is, dan wordt er wel eens een uitzondering gemaakt, maar wel tussen de 15 en 1000 kg.
Ruim 80% van de jacht worden door de leeuwinnen gedaan.


Als er een mooie gnoe gevangen is en de leeuwinnen hebben deze terug gebracht naar de groep, dan mogen eerst de volwassen mannelijke leeuwen eten. Daarna mogen de leeuwinnen en de welpen de restjes oppeuzelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen