vrijdag 28 maart 2014

Homoseksualiteit onder dieren

Wat onder de mensen nog veel als taboe wordt beschouwd, is in de dierenwereld heel normaal; homoseksualiteit. Sommigen gebruiken het voor de fun, anderen om te oefenen en weer anderen om banden te verstevigen en ruzies op te lossen. Homoseksualiteit is in elk geval iets heel natuurlijks, het kan zelfs de kans van overleven vergroten.


Zo’n anderhalf jaar geleden kwam ik op Kreta met een man in gesprek, we hadden het wat over koetjes en kalfjes. Toen ik deze man vertelde dat homoseksualiteit iets heel natuurlijks is, omdat het bij dieren ook vaak wordt gezien, was hij verontwaardigd.
‘Zulke informatie krijg je nou nooit bij een documontaire’ wist hij te vertellen. Ik kan niet ontkennen dat dat zo is. Wanneer heb jij nou twee olifanten bullen op elkaar zien oefenen in een documontaire?

Homoseksualiteit is ondertussen bij zo’n 1500 vogels en zoogdieren vastgesteld. Onder andere zwanen, ganzen, pinguïns, kraanvogels, eenden, dolfijnen, apen, giraffen en albatrossen vertonen homoseksueel gedrag. Onder wetenschappers zijn zeker de apen en dolfijnen interessant. Het is bekend dat, naast de mens, ook dolfijnen en apen zichtbaar genieten van geslachtsgemeenschap. Zij gebruiken dit om conflicten op te lossen, banden te verstevigen en gewoon omdat het leuk is. En of dat nou met een man of vrouw is, dat maakt niet zo veel uit. Ongetwijfeld zullen er meer dieren volgen dan de 1500 die nu bekend zijn.

Van een groep albatrossen in Hawaï was het al langer bekend dat zij homoseksueel gedrag lieten zien. Het schijnt dat één op de drie koppels lesbisch is. Zij paren wel met het mannelijke geslacht, maar broeden de eieren als lesbisch koppel uit waarna zij de jongen verzorgen.
Ook de ooievaar is een mooi voorbeeld, een lesbisch koppel kan een ei leggen en dit uit willen broeden. Natuurlijk komt hier niets uit, het ei is tenslotte ‘bevrucht’ door het andere vrouwtje wat de mannelijke rol aanneemt.


Dit zijn wel voorbeelden waarbij het dier echt homoseksueel is, hij of zij zal zich dan slechts uitlenen aan het andere geslacht om het soort in stand te houden. Er zijn ook diersoorten die op elkaar oefenen voordat ze het met het andere geslacht gaan doen. Bij olifanten is het voor een bul levensgevaarlijk om op volwassen leeftijd een koe te bestijgen. Daarom oefenen bullen op jonge leeftijd op elkaar, zodat het wat minder levensgevaarlijk wordt. Of je dit echt homoseksualiteit kan noemen? Dat mag ieder voor zich bepalen.


Bij het lezen over verschillende verhalen over dit onderwerp kwam ik een ander bijzonder onderwerp tegen. In deze link vind je een artikel waarbij boswachters laten weten dat zij niet willen werken waarbij zij onder ‘tegennatuurlijke’ omstandigheden moeten werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten