dinsdag 28 januari 2014

Werken in de dierverzorging?

De dierverzorging heeft heel veel keuze in richting waar je kan werken. Er bestaan veel verschillende diersoorten, die elk hun specifieke verzorging nodig hebben. Maar hoe heerlijk is het nu om gewoon een paar honden mee te nemen en daar een paar uur mee te wandelen, en daar ook nog je geld mee verdienen?
Zie je een baan in de dierverzorging wel zitten? Lees dan snel verder!



De opleiding
Als je met dieren wilt werken is het handig om een opleiding te volgen. Het is tenslotte crisis en de jobs liggen niet voor het oprapen. Als je dus een specifieke opleiding hebt gevolgd heb je al een grotere kans dat je ergens wordt aangenomen waar je graag wilt.
Je kan kiezen voor een thuisstudie, bijvoorbeeld via het LOI of het NHA. Maar je kan ook voor een MBO opleiding kiezen. Het Wellantcollege of Helicon Opleidingen. Wil je liever een (kortere) cursus volgen? Dan kan je bij Groenhorst Barneveld terecht. Zij bieden ook volledige opleidingen op het MBO en HBO aan. Maar ook gespecialiseerdere opleidingen zoals proefdierverzorger, kynologisch instructeur en beheerder kinderboerderij.

Over het algemeen kan je de dierverzorging over twee branches verdelen; management en paraveterinair. Het management gedeelte betekend meer werken in een dierenwinkel, op een kinderboerderij of bij een dierenasiel. Een paraveterinaire opleiding is gericht op de gezondheidszorg van het dier, en is dus bedoelt om dierenarts assistent te worden. Hiermee kan je natuurlijk ook doorstromen om dierenarts te worden.

Weet je eigenlijk nog niet zo goed wat je wilt? Daar zijn juist stages voor. Bij elke opleiding moet je een bepaalde stage lopen. Soms mag je zelf kiezen waar, maar soms wordt er gezegd bij wat soort bedrijf het nodig is. Ik vind zelf dat je het beste veel uiteenlopende bedrijven kan kiezen. Hiermee leer je over elk diersoort wel iets en weet je zeker dat je iets wel of niet leuk vind. En het staat natuurlijk nooit verkeerd op je CV!


Wat moet een dierverzorger in zich hebben, of wat juist niet?
Een hele belangrijke; je kan niet bang zijn, of er vies van zijn, om een dood dier te zien, of een dier dood te maken. Dieren lijden soms pijn en die moet je uit hun lijden kunnen verlossen. Of het keurig met een injectie gaat, of een klap op de kop. Uiteindelijk zal je er mee te maken krijgen.
Je moet ook niet bang zijn om vies te worden. Voor 75% van de tijd ben je bezig met poep en plas ruimen. En daar wordt je niet bepaald schoner op.
Houdt er rekening mee dat het niet alleen maar lief, leuk, schattig en knuffelen is. Het is hard werken en in sommige branches (denk aan een dierentuin) kom je vaak niet eens in aanraking met de dieren, omdat dit gewoonweg te gevaarlijk is. De helmkasuaris heeft een erg mooi verenkleed hoor, maar ik ga voor geen goud met dat dier in hetzelfde verblijf staan.
Naast dat het hard werken is, moet je ook zeven dagen in de week beschikbaar (kunnen) zijn. Je kan je dieren nou eenmaal niet een dagje geen eten geven. En op de kinderboerderij komen de kinderen juist op hun vrije zondag. Als er een dier ziek is, of is ontsnapt dan zou je ook langer moeten blijven.


Zo zie je maar, het is niet altijd zonneschijn, maar eerlijk is eerlijk, je krijgt er wel een hoop voor terug!
De open dagen voor scholen zijn in volle gang, dus als je er over na denkt, schroom dan niet en ga vooral even kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten