vrijdag 31 januari 2014

Rabiës

Rabiës is een gevreesd virus, niet alleen honden, of hondachtigen, kunnen hierdoor geïnfecteerd worden, maar ook mensen, katten, vleermuizen, apen en eigenlijk alle zoogdieren. Als het virus eenmaal in de hersenen is aangekomen zal de patiënt symptomen vertonen, met meestal de dood als gevolg. Een dier kan ook drager zijn van het virus, zonder er zelf last van te hebben.


Preventie
Nederland is een lange tijd rabiës vrij geweest. Maar er worden steeds meer pups uit het Oostblok geïmporteerd en er worden onder andere wolven langs de grenzen van Nederland gesignaleerd. Hierbij is het aan te raden om jouw huisdier ook preventief te behandelen tegen rabiës. Als je naar het buitenland gaat met je huisdier is het zelfs verplicht.
De dierenarts heeft een vaccinatie klaar liggen en is twee jaar geldig. Sommige landen willen dat er daarna nog het bloed laat titeren. Hierbij word er wat bloed afgenomen en gemeten hoeveel antistoffen het dier heeft aangemaakt. Als dit (nog) niet voldoende is, moet er een tweede vaccinatie worden gegeven.

Na de vaccinatie krijg je een mooie sticker in het dierenpaspoort en krijg je een penning mee om aan de halsband te kunnen hangen.



Symptomen
-          Lichte koorts
-          Algehele malaise (ellendig, onbehaaglijk)
-          Hoofdpijn
-          Verminderde eetlust
-          Zere keel
-          Misselijkheid
Dit wordt vervolgd door:
-          Prikkelbaarheid
-          Verhoogde spierspanning
-          Overgevoeligheid voor (fel) licht en geluid

Verder kan je wond gaan jeuken en pijn doen, maar er worden ook abnormale gevoelens waargenomen rondom de wond. Het kan koud of tintelend aan gaan voelen.
Het zien van water en de poging tot drinken kan krampen van de slikspieren en ademhalingsspieren uitlokken. Dit kan zo angstaanjagend zijn dat dit angst voor water kan veroorzaken. Daarom wordt rabiës in het Engels ook wel hydrophobia genoemd (hydro = water, phobia = angst).
Uiteindelijk ontstaan er verlammingsverschijnselen, waardoor de patiënt in een coma kan raken en overlijdt.

Besmetting
Het rabiësvirus is een rhabdovirus, wat een ernstige ontsteking aan de hersenen is. Het virus kan worden opgelopen door een beet van een besmet dier, maar ook door krabben, likken of contact met de wond van een hondsdol dier.
Het virus is vrijwel altijd dodelijk. Er zijn slechts zes mensen bekend die het hebben overleefd. Zodra de symptomen zichtbaar zijn is het virus voor 100% dodelijk en is er geen behandeling meer mogelijk.
Zodra er een dier of mens wordt besmet, dient de behandeling binnen 48 uur te worden gestart. De incubatietijd is zeer afhankelijk van de plaats van de beet, het diersoort die heeft gebeten en de hoeveelheid virus. De incubatietijd bedraagd gemiddeld  20 – 60 dagen, met een spreiding van vijf dagen tot een jaar, soms zelfs langer.

2 opmerkingen:

  1. Rabied van nobivac is 3 jaar geldig en rabies enten is verplicht als je de grens over gaat! Zelfs als dat belgie is.
    moet 3 weken voor vertrek gegeven worden, maar bij titerbepaling ben je een stuk langer bezig. Ook is het aan te raden als de rabies voor het eerst gegeven word hem na 3 weken te herhalen voordat je de titer laat testen omdat hij soms laag kan uitvallen en dan allesweer opnieuw gedaan moet worden. Op de site van het licg kun je previes zien welke eisen er aan het land gebonden zitten en wat je er allemaal voor moet regelen! Doe dit optijd want sommige landen zijn er erg streng in!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal het even in het artikel aanpassen! Het is inderdaad verplicht geworden.

      Verwijderen