zondag 2 februari 2014

De broodfok

Wanneer je informatie opzoekt over een gewenst huisdier, kom je al snel het woord ‘broodfok’ tegen. Maar, wat houdt deze term eigenlijk in? Hoe herken je een broodfokker en waar kan je die eigenlijk tegenkomen? Stel dat je toch een dier bij een broodfokker vandaan haalt, wat zijn dan de gevolgen ervan?
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus lees dit goed door!



Wat is een broodfokker?
Een broodfokker is een man of vrouw die vaak meerdere diersoorten, of rassen, heeft zitten waarmee hij fokt. Het doel van het fokken? Geld. Karakter en gezondheid doen er niet toe, zolang het maar geld opleverd.
Broodfokkers bieden hun dieren vaak aan via marktplaats of krantenadvertenties. Maar ook dierenwinkels kopen bij deze mensen. Vaak wordt dit aangeduid als ‘bij een fokker’ of ‘de groothandel’.



Veel van de dieren zitten in kleine hokken of kooien, honden zitten vaak in tochtige schuren. Er word natuurlijk geen stamboom bijgehouden en inteelt is geen schaarste. De jonge dieren die daar geboren worden zullen ook in de hokken, kooien of schuren opgroeien. Hierdoor hebben ze weinig contact met de buitenwereld, of zelfs met mensen. Inentingen, chippen, ontwormen en ontvlooien kost geld, dus dat is vaak ook niet gedaan.


Hoe herken je een broodfokker?
Maar hoe weet je nou of je met een broodfokker te maken hebt? Er zijn eigenlijk een aantal standaard regeltjes. Als het dier in vergelijking met andere fokkers een stuk goedkoper is, moet er al een belletje gaan rinkelen. Want wáárom zijn deze dieren dan zoveel goedkoper dan bij een andere fokker?
Vraag altijd of je het moederdier mag zien, is deze niet (meer) aanwezig, of wordt de toegang gewoonweg geweigerd? Dan willen ze niet dat je ziet hoe slecht ze er bij zit, of ze heeft misschien het volgende nest al.


Vraag of de fokker ook andere diersoorten of rassen fokt. Veel broodfokkers hebben meerdere diersoorten- of rassen om zo nog meer geld te kunnen verdienen.
Vraag ook een aantal dingen over het diersoort of het ras. Check deze van te voren op internet of bij kenners. Vraag bijvoorbeeld naar genetische aandoeningen en of de ouderdieren daar op zijn getest. Vraag dan natuurlijk ook naar de testresultaten van de dierenarts.
Zelfs fokkers die staan ingeschreven bij een rasvereniging zijn niet per se goede fokkers. Vraag dus rond naar ervaringen met een bepaalde fokker.
Maar, stelt de fokker jou ook vragen als potentiële nieuwe eigenaar? Een goede fokker wilt ook zeker weten dat hun zorgvuldig gefokte dier goed terecht komt. Daar fok je immers voor toch?


Broodfokkers vindt je dus niet alleen bij honden, maar ook katten, paarden, muizen, ratten, konijnen, cavia’s, en ga zo maar door. Wees dus altijd op je hoede en zorg dat je genoeg informatie hebt voordat je een dier aanschaft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten