zondag 29 december 2013

Honden met vuurwerkangst

Oud- en nieuw zit er weer aan te komen, en dat betekend hier en daar al wat geknal buiten. Aangezien honden véél beter horen en anders zien dan wij, is het niet zo vreemd dat honden bang worden van vuurwerk.
Ik heb een aantal tips voor de eigenaren met honden met vuurwerkangst. Hopelijk hebben jullie er iets aan!
Rustgevende middelen
Er zijn diverse rustgevende artikelen beschikbaar op de markt. Variërend van natuurlijke producten, tot hormoon producten, tot voeding of medicatie. Welke je dan ook kiest, vraag even na bij de dierenarts wat het product doet en of het wel veilig is voor jou hond. Er zijn ook producten die de hond ‘verlammen’, maar de hond maakt dan nog wel alles mee, waardoor de angst alleen maar groter kan worden.
Deze producten zijn onder andere bach bloesem, feromonen van Adaptil, Puur Nervositeit of stress/spanning.

Gedragstherapie
Altijd een goede oplossing, haal er een gedragstherapeut(e) bij. Hij of zij is opgeleid om te zien wáárom de hond (probleem) gedrag vertoont, en wat je in die situatie het beste kan doen. Zij hebben ook ruimschoots ervaring met vuurwerk en soortgelijke angsten. Elke hond is anders, dus elke hond moet ook anders behandeld worden. Gedragstherapie is daar een goede oplossing voor.

Vuurwerk cd
Je kan ook zelf aan de slag gaan met een vuurwerk cd. Veel mensen hebben er ontzettend veel baat bij. Jammer is alleen, dat het geluid nooit 100% hetzelfde overeen komt en er zit geen video bij met de flitsen. Verder moet je zélf de hond goed begeleiden. Doe je dit niet, dan kan het gedrag ook verergeren.

Maak een veilige plek
Het kopje zegt het al,  creëer een veilige plek voor je hond. Een bench met een deken er over heen, een tafel, een kamertje zonder ramen, etc. Net waar de hond zich veilig voelt. Zorg er voor dat jij in de buurt bent als de hond dit graag wilt, en dat je ramen en dergelijke af afschermen om de flitsen buiten te sluiten.

Zet muziek op of de tv aan
Om de hond af te leiden van al dat kabaal op straat, zet even de tv aan, of zet wat muziek op. Dit zijn normale geluiden in huis en waarschijnlijk niet angstig.

Steun de hond
Steun de hond waar het nodig is. Je hoeft hem niet te gaan troosten, of zielig te gaan vinden. Maar laat hem weten dat het goed is en hij niet bang hoeft te zijn. Blijf zelf heel normaal doen, en niet overdreven enthousiast of heb geen medelijden met de hond. Als je zelf weet dat hij veilig is, dan hoef jij je nergens zorgen om te maken toch? Honden voelen dit heel goed aan namelijk.

Uitlaten
Laat de hond tijdens de knallen niet meer los uit, maar altijd aan de lijn. Klinkt vanzelf sprekend, maar toch worden elk jaar veel honden vermist doordat ze schrikken en weg rennen.
Laat op oudjaarsdag de hond om 10/11 uur voor het laatst uit, dan is het nog redelijk rustig in huis en heeft hij zijn behoeften op tijd kunnen doen.

Of laat hem van te voren heel goed uit, ga een uur lopen, en stuk fietsen of ga nog even puzzelen. Als de hond moe is heeft hij minder energie om bang te zijn. Put de hond niet volledig uit, maar laat hem voldaan het nieuwe jaar in gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten